អ្នកណាថាឲ្យតែពិសាស្រាបៀសុទ្ធតែអាក្រក់ចំពោះសុខភាព? ការពិតមិនដូចអ្វីដែលអ្នកទាំងអស់គ្នាគិតទេ ។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវរបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជាច្រើនបានបង្ហាញថា បើផឹកវាក្នុងកម្រិតសមរម្យ វាមិនត្រឹមតែមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទេ ហើយថែមទាំងជួយពង្រឹងសុខភាពបានទៀតផង ។ ប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព ដែលទទួលបានពីការផឹកស្រាបៀមាន១០យ៉ាង ដូចជា៖
១. ជួយកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺបេះដូង៖ ការសិក្សាលើមនុស្ស២០ម៉ឺននាក់បានធ្វើឡើងនៅឯមន្ទីរពេទ្យ Fondazion di Ricerca e Cura ក្នុងប្រទេសអ៊ីតាលី ជាមន្ទីរពេទ្យដែលមានឯកទេសខាងសរសៃឈាមបេះដូង បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា អ្នកពិសាស្រាបៀត្រឹមតែកន្លះលីត្រជារៀងរាល់ថ្ងៃមានអត្រាកើតជំងឺបេះដូង៣១%ទាបជាងអ្នកដែលមិនពិសាស្រាបៀ តែបើពិសាច្រើនជាងនេះ វាអាចនឹងធ្វើឲ្យអ្នកមានឱកាសកើតជំងឺបេះដូងច្រើនជាងអ្នកធម្មតាទៅវិញ ។
២. ជួយប្រឆាំងនឹងការកើតជំងឺភ្លេចភ្លាំង៖ នេះប្រហែលជាចំណុចល្អជាងគេហើយចំពោះអ្នកចូលចិត្តពិសាស្រាបៀ ។ អ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសកលវិទ្យាល័យ Loyola University Chicago Stritch School of Medicine សហរដ្ឋអាមេរិក បានធ្វើការវិភាគលើការសិក្សាជាច្រើនផ្សេងគ្នា ហើយទើបសម្រេចជារួមថា អ្នកពិសាស្រាបៀជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺភ្លេចភ្លាំងបានដល់ទៅ២៣%ឯណោះ។
៣. កាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវរបស់សកលវិទ្យាល័យ Harvard កាលពីឆ្នាំ២០១១ ដែលបានធ្វើឡើងលើបុរសវ័យកណ្ដាលប្រមាណ៣៨០០០នាក់ បានបង្ហាញថា អ្នកដែលពិសាស្រាបៀ១ ឬ២កំប៉ុងជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមបាន២៥% ដោយសារតែនៅក្នុងស្រាបៀ មានជាតិអាំងស៊ុយលីន ដែលមានមុខងារប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
៤. ការពារកុំឲ្យមានជំងឺគ្រោះក្នុងតម្រងនោម៖ ការសិក្សានៅប្រទេសហ្វាំងឡង់ បានបង្ហាញថា អ្នកពិសាស្រាបៀជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយឱកាសកើតជំងឺគ្រោះក្នុងតម្រងនោមបានដល់ទៅ៤០%ឯណោះ ។
៥. វាអាចជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការកើតជំងឺមហារីក៖ នៅក្នុងស្រាបៀ មានអុកស៊ីតកម្មដ៏សំខាន់មួយនោះគឺ Xanthohumol វាជាសារធាតុដែលអាចទប់ស្កាត់ការកើតមហារីកបាន ។ វាអាចទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ចំពោះបុរស និងជំងឺមហារីកសុដន់ សម្រាប់ស្ត្រី ។
៦. កាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol៖ បើមិនចង់តមសាច់ដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol ទេ អ្នកអាចប្ដូរមកប្រើវិធីសាស្ត្រនេះវិញក៏បាន ។ នៅក្នុងស្រាបៀ មានជាតិសរសៃដែលអាចរលាយម្យ៉ាង ដែលគេស្គាល់ថា Beta-Glucans វាអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol បាន ។
៧. ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម៖ នេះក៏ប្រហែលជាចំណុចដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍មួយដែរ ដែលថាស្រាបៀជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមមិនឲ្យឡើងខ្ពស់បាន ប៉ុន្តែវាជាការពិត ។ ការសិក្សាមួយរបស់សកលវិទ្យាល័យ Harvard បង្ហាញថា ស្ត្រីដែលមានវ័យពី២៥ឆ្នាំ ដល់៤០ឆ្នាំ ហើយទទួលទានស្រាបៀ មានឱកាសកើតជំងឺលើសឈាមតិចជាងស្ត្រីដែលទទួលទានស្រា ។
៨. ពង្រឹងឆ្អឹងឲ្យកាន់តែរឹងមាំ៖ ស្រាបៀមានផ្ទុកសារជាតិស៊ីលីកុនគ្រប់គ្រាន់ ដែលសារជាតិនេះពាក់ព័ន្ធទៅនឹងសុខភាពឆ្អឹង ។ ការសិក្សាមួយបានធ្វើឡើងនៅសកលវិទ្យាល័យ Tufts នៃរដ្ឋ Massachusetts បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា ការផឹកស្រាបៀ១ ឬ២កែវជារៀងរាល់ថ្ងៃ អាចធ្វើឲ្យឆ្អឹងល្អ និងរឹងមាំជាងអ្នកដែលទទួលទានស្រា តែបើផឹកលើសពី២កែវ វាអាចនឹងធ្វើឲ្យឆ្អឹងងាយបាក់ទៅវិញ ។
៩. ស្រាបៀអាចជួយបំបាត់អង្គែបាន៖ រឿងដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍មួយទៀតគឺ ស្រាបៀអាចជួយបំបាត់អង្គែបាន ប្រោះវាមានផ្ទុកវីតាមីន B ច្រើន ។ គ្រាន់តែលាងជម្រះសក់ជាមួយនឹងស្រាបៀ១ដប ២ទៅ៣ដងក្នុងមួយសប្ដាហ៍ អាចបំបាត់អង្គែបានហើយ ធ្វើឲ្យសក់ទន់ និងភ្លឺរលោងទៀតផង ។
១០. កាត់បន្ថយឱកាសនៃការកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល៖ ការសិក្សារបស់សមាគមជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់អាមេរិក បានឲ្យដឹងថា អ្នកផឹកស្រាបៀក្នុងកម្រិតត្រឹមត្រូវ អាចកាត់បន្ថយឱកាសនៃការកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលដល់ទៅ៥០% នេះបើធៀបជាមួយអ្នកដែលមិនបានផឹកស្រាបៀ ។ អ្នកស្រាវជ្រាវនៃសកលវិទ្យាល័យ Harvard ផ្នែកសុខភាពបានពន្យល់ថា ការផឹកស្រាបៀក្នុងកម្រិតល្មម អាចការពារមិនឲ្យមានឈាមកកបាន ដូចនេះ ឈាមអាចហូរទៅបេះដូង ក និងខួរក្បាលបានល្អ ៕
១. ជួយកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺបេះដូង៖ ការសិក្សាលើមនុស្ស២០ម៉ឺននាក់បានធ្វើឡើងនៅឯមន្ទីរពេទ្យ Fondazion di Ricerca e Cura ក្នុងប្រទេសអ៊ីតាលី ជាមន្ទីរពេទ្យដែលមានឯកទេសខាងសរសៃឈាមបេះដូង បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា អ្នកពិសាស្រាបៀត្រឹមតែកន្លះលីត្រជារៀងរាល់ថ្ងៃមានអត្រាកើតជំងឺបេះដូង៣១%ទាបជាងអ្នកដែលមិនពិសាស្រាបៀ តែបើពិសាច្រើនជាងនេះ វាអាចនឹងធ្វើឲ្យអ្នកមានឱកាសកើតជំងឺបេះដូងច្រើនជាងអ្នកធម្មតាទៅវិញ ។
២. ជួយប្រឆាំងនឹងការកើតជំងឺភ្លេចភ្លាំង៖ នេះប្រហែលជាចំណុចល្អជាងគេហើយចំពោះអ្នកចូលចិត្តពិសាស្រាបៀ ។ អ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសកលវិទ្យាល័យ Loyola University Chicago Stritch School of Medicine សហរដ្ឋអាមេរិក បានធ្វើការវិភាគលើការសិក្សាជាច្រើនផ្សេងគ្នា ហើយទើបសម្រេចជារួមថា អ្នកពិសាស្រាបៀជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺភ្លេចភ្លាំងបានដល់ទៅ២៣%ឯណោះ។
៣. កាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវរបស់សកលវិទ្យាល័យ Harvard កាលពីឆ្នាំ២០១១ ដែលបានធ្វើឡើងលើបុរសវ័យកណ្ដាលប្រមាណ៣៨០០០នាក់ បានបង្ហាញថា អ្នកដែលពិសាស្រាបៀ១ ឬ២កំប៉ុងជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមបាន២៥% ដោយសារតែនៅក្នុងស្រាបៀ មានជាតិអាំងស៊ុយលីន ដែលមានមុខងារប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
៤. ការពារកុំឲ្យមានជំងឺគ្រោះក្នុងតម្រងនោម៖ ការសិក្សានៅប្រទេសហ្វាំងឡង់ បានបង្ហាញថា អ្នកពិសាស្រាបៀជាប្រចាំ អាចកាត់បន្ថយឱកាសកើតជំងឺគ្រោះក្នុងតម្រងនោមបានដល់ទៅ៤០%ឯណោះ ។
៥. វាអាចជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការកើតជំងឺមហារីក៖ នៅក្នុងស្រាបៀ មានអុកស៊ីតកម្មដ៏សំខាន់មួយនោះគឺ Xanthohumol វាជាសារធាតុដែលអាចទប់ស្កាត់ការកើតមហារីកបាន ។ វាអាចទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ចំពោះបុរស និងជំងឺមហារីកសុដន់ សម្រាប់ស្ត្រី ។
៦. កាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol៖ បើមិនចង់តមសាច់ដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol ទេ អ្នកអាចប្ដូរមកប្រើវិធីសាស្ត្រនេះវិញក៏បាន ។ នៅក្នុងស្រាបៀ មានជាតិសរសៃដែលអាចរលាយម្យ៉ាង ដែលគេស្គាល់ថា Beta-Glucans វាអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិ Cholesterol បាន ។
៧. ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម៖ នេះក៏ប្រហែលជាចំណុចដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍មួយដែរ ដែលថាស្រាបៀជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមមិនឲ្យឡើងខ្ពស់បាន ប៉ុន្តែវាជាការពិត ។ ការសិក្សាមួយរបស់សកលវិទ្យាល័យ Harvard បង្ហាញថា ស្ត្រីដែលមានវ័យពី២៥ឆ្នាំ ដល់៤០ឆ្នាំ ហើយទទួលទានស្រាបៀ មានឱកាសកើតជំងឺលើសឈាមតិចជាងស្ត្រីដែលទទួលទានស្រា ។
៨. ពង្រឹងឆ្អឹងឲ្យកាន់តែរឹងមាំ៖ ស្រាបៀមានផ្ទុកសារជាតិស៊ីលីកុនគ្រប់គ្រាន់ ដែលសារជាតិនេះពាក់ព័ន្ធទៅនឹងសុខភាពឆ្អឹង ។ ការសិក្សាមួយបានធ្វើឡើងនៅសកលវិទ្យាល័យ Tufts នៃរដ្ឋ Massachusetts បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា ការផឹកស្រាបៀ១ ឬ២កែវជារៀងរាល់ថ្ងៃ អាចធ្វើឲ្យឆ្អឹងល្អ និងរឹងមាំជាងអ្នកដែលទទួលទានស្រា តែបើផឹកលើសពី២កែវ វាអាចនឹងធ្វើឲ្យឆ្អឹងងាយបាក់ទៅវិញ ។
៩. ស្រាបៀអាចជួយបំបាត់អង្គែបាន៖ រឿងដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍មួយទៀតគឺ ស្រាបៀអាចជួយបំបាត់អង្គែបាន ប្រោះវាមានផ្ទុកវីតាមីន B ច្រើន ។ គ្រាន់តែលាងជម្រះសក់ជាមួយនឹងស្រាបៀ១ដប ២ទៅ៣ដងក្នុងមួយសប្ដាហ៍ អាចបំបាត់អង្គែបានហើយ ធ្វើឲ្យសក់ទន់ និងភ្លឺរលោងទៀតផង ។
១០. កាត់បន្ថយឱកាសនៃការកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល៖ ការសិក្សារបស់សមាគមជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់អាមេរិក បានឲ្យដឹងថា អ្នកផឹកស្រាបៀក្នុងកម្រិតត្រឹមត្រូវ អាចកាត់បន្ថយឱកាសនៃការកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលដល់ទៅ៥០% នេះបើធៀបជាមួយអ្នកដែលមិនបានផឹកស្រាបៀ ។ អ្នកស្រាវជ្រាវនៃសកលវិទ្យាល័យ Harvard ផ្នែកសុខភាពបានពន្យល់ថា ការផឹកស្រាបៀក្នុងកម្រិតល្មម អាចការពារមិនឲ្យមានឈាមកកបាន ដូចនេះ ឈាមអាចហូរទៅបេះដូង ក និងខួរក្បាលបានល្អ ៕
